Företaget Nyhet Produkter Om oss Kontakt
 Co.

Stevia Frukt & Grönt Avocado

TOMATER

(Solanum lycopersicum) är en potatisväxt som bär ätlig frukt (ofta kategoriserad som grönsak), som härstammar från Peru, Sydamerika och som nyttjades av Inkafolket. Själva ordet tomat kommer från nahuatls tómatl, och det finns belägg för att tomat har odlats i Mexiko sedan år 700 f.kr. Till Norden kom tomaten på 1600-talet men det var först mot slutet av 1700-talet som den blev allmänt känd. På 1700- och 1800-talen trodde många i Europa att tomater var giftiga, antagligen för att den tillhör Solanaceae som till exempel tobak och potatis. Man trodde också att tomat var ett afrodisiakum och den kallades bland annat för Pomme d'amour, det vill säga kärleksäpple.

Uppskuren tomat

Tomat i olika former innehåller stora mängder av en karotenoid, som finns i blodplasman, vars namn är lykopen. Det är just lykopenet som gör att tomaten är röd. Detta näringsämne återfinns bland annat i aprikoser, blodgrape, vattenmelon, skär guava, papaya, röd paprika, havtorn, gojibär, nypon, gac och just tomat. I studier har det dessutom visat sig en positiv inverkan på karotenoid-absorptionen genom värmebehandling, det vill säga att exempelvis kokt tomatsås ger en högre åtkomst av lykopen än färska tomater. Skillnaden är ganska markant: Tomater råa 3025, tomater kokade 4400, tomatjuice på burk 9318 µg lykopen per 100g. Det finns även gula tomater och dessa kan ätas av allergiker eftersom det är det röda färgämnet som dom flesta inte tål. Tomat är huvudingrediens då man lagar Gazpacho, som är en spansk tomatsoppa med färsk basilika, selleri, vitlök och som serveras kall. Tomat används också till tomatsåsen på pizzan, i ketchup och är en av de vanligaste ingredienserna i en svensk grönsallad.